dinsdag 30 maart 2010

Duurzame en eerlijke materialen, lezing van Material Sense


 
 Recycling Daily News by Greetje van Tiem

Innovatieve lezing

Samen met mijn collega stylist Naomi (Naokies.nl) bezocht ik afgelopen vrijdag de netwerkborrel van Stylink in de Stylinkspace te Amsterdam. Hier werd een inspirerende lezing gegeven door Simone de Waart van Material Sense. In deze lezing werden verschillende voorbeelden gerepresenteerd die bijdragen aan een duurzame productontwikkeling voor de mode- en interieurvormgeving. Onder de naam "Rematerialize the future'' vertelde Simone de Waart over de sterke trend die ontstaat naar schone, eerlijke en esthetische materialen voor de ontwikkeling van nieuwe producten. Door middel van educatie, projecten, workshops en reizende tentoonstellingen probeert Simone met Material Sense mensen te inspireren tot nadenken en het toepassen van deze trend in nieuwe ontwerpen en concepten. Zie hieronder een aantal inspirerende en innovatieve materialen!                                                         Covered in the Nude by Lianne Kuijpers

               EnerGlo Coating Technology by EnerGloOverheid wordt ook eerlijkNaast het feit dat het een trend is om zo eerlijk mogelijk te leven, ( produceren en ontwikkelen van producten, ruimtes, mode collecties etc.), ben ik van mening dat dit geen trend is wat zo weer over zal waaien. De overheid heeft aangegeven bewust te zijn van deze nieuwe ''trend'' en een toekomst ziet in duurzaamheid. In de maatschappij zie je al verschillende ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Zo heeft SenterNovem namens de overheid voor 45 productgroepen een duurzaamheidscriteria opgesteld met betrekking tot het inkopen van producten. De wensen worden ook wel gunningscritera genoemd. Elke productgroep kent specifieke eisen op het gebied van milieu en maatschappij.

Voor mij als interieurstylist is dit erg interessant, op deze manier zal er in de toekomst een open database ontstaan waar we eerlijke en duurzame producten kunnen vinden en deze gebruiken voor stylingopdrachten en concepten.


Over Material Sense

Material Sense is in 2002 opgericht door ontwerper en materialen deskundige Simone de Waart. De naam Materiaal Sense verwijst naar de sensorische eigenschappen van materialen, de 'common sense' idee van het gebruik van specifieke materialen om betere producten te bereiken en de manier waarop we de materialen waarnemen met al onze zinuitgen.

Material Sense is een dynamische organisatie die verschillende partijen (ontwerpers, onderzoekers en bedrijven) koppelt in een actief netwerk. Door het delen van expertise en de samenwerking in de verkenning van eigenschappen van materialen, nieuwe producten en nieuwe manieren van het gebruik van materialen. Material Sense lobbyt voor een materialen-georiënteeerd ontwerpen en ontwikkelen van producten.
Van 3 maart en 16 mei 2010 vind de expositie Metal Minded plaats in het Designhuis Eindhoven.


creating inspiration - fueling creativity - sparking innovation - tickling your senses -


Kijk voor meer informatie over Material Sense op www.materialsense.nl!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Thank you for reading my blog, I would like to read your comment. With Love, Souraya